сряда, 2 януари 2019 г.

Шоколадови шампанизирани трюфели


За празник като за празник... Вече се очертава традиция да започвам първата публикация за Новата година с нещо сладко и празнично. В тази насока домашно приготвените бонбони са много подходящи, които макар и да не претендират за съвършенство, имат свое неповторимо очарование, фин вкус и аромат. Логично за основа се препоръчва качествен шоколад, нежни ухания и въображение за разкошни комбинации от шоколад, сметана, плодове и добавки. Като потвърждение на името bon-bons, повтаряйки думата "бон", в смисъл на "добър", те наистина са добри, а съвременните технологии позволяват лесно и бързо приготвяне. Вкусовете също се променят, освен класическите шоколадови нюанси все повече се налагат по-екзотични нотки с вкус на солен карамел, вино, бекон и синьо сирене, яйчен ликьор, сега и хубаво шампанизирано вино. Ето ги и тях, почерпете се...


Шоколадови шампанизирани трюфели
/по идея, с изменения от  champagne chocolate truffles/


Продукти за 24 -30 бр.
200-250 гр. бял шоколад*
30 гр. масло
¼ ч.чаша течна подсладена сметана
¼ ч.чаша ароматно шампанизирано вино**
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. фино кокосово брашно /не стърготини/

* количеството зависи от желаната плътност на пълнежа
** може да се използва пенливо и безалкохолно детско
За чашки или глазура:
200 гр. черен шоколад
1 с.л. кокосово масло
 1чаша =240 ml.
Белият шоколад се нарязва на дребно и оставя на стайна температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколад да не се допира до водата./
Загрява се сметаната до завиране и излива над шоколада, разбърква се до хомогенизиране и добавят виното и ароматите. След тяхното поемане, последно е кокосовото брашно и разбърква до получаване на  гладка смес. Оставя се отворена, докато се охлади напълно, след това се прибира в хладилник за около  час до пълно стягане.
Черния шоколад се нарязва на дребно и оставя на стайна температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколад да не се допира до водата./ С получената течна маса се намазват или пълнят гнезда за бонбони, като излишното количество се отцежда. Едно полезно и нагледно видео. Поставят се в хладилник за стягане. С охладената смес се пълнят гнездата  и отгоре се запечатват с още тъмен шоколад. Поставят се в хладилник за окончателно стягане.


Изваждат се от формите, декорират по желание или поръсват само с какао, 
а чаша нежно пенливо вино се подразбира.


И пълнежа в по-близък план





Опитайте...

10 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Твоите бонбони са съвършени Дианка, както винаги си изкусен майстор на сладкиши и бонбони.Прекрасни за празнични и Новогодишни поводи !
Поздрави и благословени празнични дни !

di_ani каза...

Благодаря, Елена, както винаги си
много мила, позитивна и добронамерена!
Сърдечни поздрави за теб с пожелания за
здрава, успешна, благодатна и щастлива 2019!

Hristinka Koleva каза...

Аз като любител на домашните бонбони, мога само да кажа - неустоими, нежни, финни и много празнични!
Поздравления, Дианка!
Благодаря за прекрасното изкушение!

pep-4o каза...

Страхотни са, Диди! Майсторска изработка и в празничните - златно и червено цветове!
За много години!
Здрави, щастливи и изпълнени с много усмивки и прекрасни моменти с любимите хора!
Голяма прегръдка за теб!)

traiana каза...

Разкошни са, Дианка! Истински бижута! Поздрави!

Irma каза...

Малки бижута със страхотен вкус си създала, Дианка. Разкошни са!
Нека цялата нова година ви е така красива и сладка - и в дома, и в сърцата!
Прегръдки!

Iliana каза...

Ти си истински вълшебник, Дианка!
Съвършени са!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце мили дами,
драго ни е, че ви харесват, а вече споменах,
че домашно приготвените бонбони претендират
повече за вкус, аромат и личното отношение...
Хриси,
Пепи,
Траяна,
Ирма,
Илианка,
много ме радват вашето одобрение и оценка,
сърдечни поздрави, здрави, вдъхновени и
щастливи дни през Новата 2019 година!

Екатерина каза...

Великолепни са!!! Като ценител на бонбони, просто не мога да устоя! Визията, вкуса, презентацията...Обожавам елегантният ти стил.
Честита Нова година, Дианка! Здраве и вдъхновения през цялата година ти желая!

vesela каза...

Прелестни са! Макар да не мога да постигна твоето съвършенство, да знаеш, че рано или късно ще ти ги открадна:)