Мисля, че е време вече за сезона на пролетните тиквички… Тиквичките, като
прекрасен зеленчук с много ползи и малко калории са чудесни за приготвяне под
всякаква форма, печени, пържени, варени. След няколко изпробвани нови постни рецепти, днешното предложение е за гриловани тиквички завити на рулца с пълнеж
от зеленчуков кускус и червена киноа. Бенефиси за тиквичките са писани много,
сега е ред на кускуса: Имащи еднакво количество на протеини /3,6гр. за 100гр./,
кускусът често се сравнява с пастата, но в същото време с по-малък гликемичен индекс от нея и много по-голямо
количество витамини, се определя за по-здравословен продукт, базиран на зърнени култури. Съчетава се добре със
зеленчуци в чудесна комбинация със салати или основа за всякакви видове ястия. Белтъчният
състав в комбинацията се подсигурява от много популярната в последно време полезна,
здравословна и подходяща за балансирано хранене червена
киноа. С високият си протеинов, минерален и витаминен хранителен
профил купичка сварена киноа засища повече от която и да е друга сърнена
култура, при това с по-малко калории, лесно се усвоява и с нисък гликемичен
индекс.
Такава е идеята в общия замисъл за рулца от тиквички с кускус
и киноа. За допълнителна свежест са щедро овкусени с пресни подправки, лимон
и лимонова кора. Бързо и лесно за
приготвяне предястие /или леко основно/,
което сервирах в компанията на чеснов „млечен” кашу сос и гарнирах с листа
хрупкав чипс спанак.
Продукти за 2-4 порции
2 тиквички
2 ч.чаша сварен био кускус
1/2 ч.чаша червена киноа, сварена
2 с.л. нарязан магданоз
2 ч.л. лимонов сок
2 ч,л. лимон кора
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
спанак, листа чипс
¼ ч.чаша кашу, накиснато за около 8 часа във вода
1 с.л. нарязани пресни подправки
лимонов сок
чесън
чесън
ядково мляко или вода
сол на вкус
1 ч.чаша =240 мл.
Опитайте...
1 ч.чаша =240 мл.
Тиквичките се нарязват на дълги ленти и мариноват в за около
20 мин.в подготвена смес от:
½ к.чашка зехтин
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер, на вкус
½ к.чашка зехтин
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер, на вкус
Загрява се грил тиган или скара и леко се изпичат
маринованите тиквички.
Докато се мариноват тиквичките се сварява червената киноа:
Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата /1/4 ч.чаша сурова/ да
се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава
белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж. След като е
добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече
измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути,
докато се усети ароматът й. Добавя се водата, половин чаена лъжичка сол,
мащерка, дафинов лист и оставя се да заври, след това се покрива и намалява
температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа
станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна
температура.
Кускусът също се подготвя паралелно по указанието на производителя – използвах био кускус със зеленчуци – 1 част /1 ч.чаша/ кускус към 2 части зеленчуков бульон и ври 5минути без капак.
Кускусът също се подготвя паралелно по указанието на производителя – използвах био кускус със зеленчуци – 1 част /1 ч.чаша/ кускус към 2 части зеленчуков бульон и ври 5минути без капак.
Смесват се сварената кина и сварен кускус, след което се до овкусява с нарязан магданоз, 1ч.л.лимонов сок, 1 ч.л. лимон кора, 1 с.л.
зехтин, сол и черен пипер на вкус. С получената плънка се покриват грилованите тиквички, в
средата се поставя парче чипс спанак и завиват на рулца.
Чеснов „млечен” кашу сос от пасирани ¼ ч.чаша кашу /накиснато за
около 8 часа във вода/, 1 с.л. нарязани пресни подправки, пресован чесън, лимонов сок и сол на вкус на
вкус, разредени до желаната гъстота с ядково мляко или вода.
Видно е, бързо и лесно за
приготвяне предястие /или леко основно/,
което сервирах в компанията на чеснов „млечен” кашу сос и гарнирах с листа
хрупкав чипс спанак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар