В горещите юлски дни са за предпочитане лесните, бързи и
нетрудоемки рецепти със сезонни зеленчуци и тази идея е една от тях. Наскоро в кулинарното блог пространство се
появиха различни предложения за печени тиквички, като по-здравословна
алтернатива на пържените. Ние харесваме един такъв вариант, печем и в тава, но
чипсът от тиквички с пармезан е с нова, макар и сходна технология. За да се получи хрупкавият вкус тип "чипс", тиквичките се поръсват с
малко сол и престояват върху абсорбираща кухненска хартия за 20-ина минути, за
да отделят по-голяма част от съдържащата се в тях вода. Панировката
е класическа: от брашно, яйца и галета, но в случая се използва галета от хлебни трохи,
овкусена и смесена с пармезан. Панировката с хлебни трохи не е нова и е позната като японска панировка - "панко галета" /'panko"/, направена
от хляб без кора. Ефект е образуването на по-големи пори, като по този начин има по-пухкава и аерозолна текстура. В
повечето случаи се смила в блендер и подсушава във фурна, но може да се използва и прясна. Ние я намираме чудесна при пържене, защото в нея остава по-малко олио и готовата храна не е толкова
мазна за крокети, панирани филенца, но успешно се прилага и при печене. Сега е в компанията на панирани тиквички - хрупкав чипс,
достойни заместници на пържените!
Панирани печени тиквички с пармезан
/по идея от Baked parmesan zucchini crisps/
Продукти:
2 тиквички, нарязани на кръгчета около 5-6мм дебелина*
1 ч. чаша брашно
2-3 големи яйца, леко разбити
2 ч. чаши хлебни трохи, използвах прясно смлени
½ ч. чаша настърган пармезан
1 ч. л. изсушен риган
2-3 големи яйца, леко разбити
2 ч. чаши хлебни трохи, използвах прясно смлени
½ ч. чаша настърган пармезан
1 ч. л. изсушен риган
сол и черен пипер, на вкус и според солеността на пармезана
* използвах тъмно зелени тиквички и освен на шайби могат да се нарежат и на "гредички"
1 ч.чаша =240мл.
Първо се подготвят
тиквичките, и както вече споменах, за да се отдели по-голяма част от
съдържащата се вода в тях, след нарязването им на шайби /около 5-6мм дебелина
/, се поръсват с малко сол и престояват върху абсорбираща кухненска хартия за
20-ина минути, покрити и леко притиснати с хартиените кърпи.
Загрява се фурната до 200
градуса С и голяма тава се покрива с хартия за печене.
Подготвя се панировъчната смес –
хлебните трохи се смесват с пармезана и ригана, черен пипер и шипка сол, ако е
необходимо. Брашното и яйцата също могат да се овкусят при желание.
Следва панирането на тиквичките:
подсушените резени тиквички се овалват първо в брашно, следва потапяне в
разбитите яйца и накрая в панировъчната смес. Поставят се в подготвената тава и
пекат продължение на 20 до 30 минути, или докато тиквичките получат златист
загар и станат хрупкави.
Изваждат се от фурната и са готови за консумация веднага,
за
да не омекнат и да не загубят хрупкавият ефект.
Сервират с любим дип, свежа салата, а гъстият млечен сос е класика в случая.
А тук има и една интересна идея за паниране с корнфлейкс.
Опитайте...
Опитайте...
9 коментара:
Страхотни са! Утре ще се пробват непременно.
Перфектни са тези тиквички :)
Прегръдки, Динка и прохладен уикенд!
Невероятни са станали, Дианка! Непременно ще ги направя! Поздрави!
Много апетитни тиквички!
Чудесни са! А така приготвени с хлебни трохи и пармезан са още по-вкусни. Подсети ме за тези, които скоро правих. И наистина като престоят омекват, но това не пречи да се изядат с удоволствие!
Хубав неделен следобяд, Диана!
Великолепни тиквички,Дианка,тъкмо навреме ми идва рецептата им!Още утре ще ги приготвя да им се насладим!Благодаря за споделената рецепта,поздрави от мен и ведра седмица!
Точно такива ги обичам- хрупкави, а и на фурна! Тиквичките мечта!
Станали са чудни тиквички Динка.Ще ги изпробвам непременно, тази година имаме много тиквички.
Поздрави !
Още тази вечер ще опитам тези вкусни тиквички. Вече си ги представих с един вкусен дип от кисело мляко и чесън, мммм
Чудесна рецепта и изкусителни кадри, Дианка!
Слънчев поздрав!
Публикуване на коментар